tisdag 12 augusti 2008

Bomber och sjukhus


I Berlin hittas det gamla vapen ungefär en gång i veckan. De allra flesta från andra världskriget och senare. Det kan vara allt från pistoler, kulsprutor, handgranater eller bomber i olika storlekar. Många fungerar fortfarande. Våran chef har grävt upp pistoler i trädgårdar två gånger, gamla kommunistsoldatshjälmar och en gång hittade han en hel gömma ammunition någon halvmeter under marken. Oanvänt och inpackat i lådor. Utanför Berlin där de gräver mer hittas sådana prylar nästan varje dag.
För någon vecka sedan hakade jag och Stellan på några kompisar ut i skogen för att titta på gamla övergivna byggnader som använts av nazisterna som sjukhus. Under kalla kriget rustade kommunisterna upp dem och använde dem till något liknande men nu står de och förfaller. Ett sextiotal hus skulle finnas där och det största vi hittade var stort som Åhlens. Vi var ivriga att titta runt i dem och kanske springa på någon gammal kommunistbajonett eller något annat häftigt och mossigt. Känns trist att man inte kan hitta på något vettigt att göra med alla jättehus. De måste ha kostat en del att bygga också.
Vi smög runt på fallfärdiga golv och tittade på urblekt DDR konst och rysk text på väggarna. Gamla, mossiga saker hittade vi men inget vi ville spara på.
Det var lite småcreepy att gå runt i de dunkla rummen och titta ned i djupa hål i golvet. Skulle inte vilja hänga ensam där ute just nu.

Theo

Inga kommentarer: