torsdag 12 mars 2009

Stora djur

Tidernas kanske största orm hittades för någon månad sedan. Eller delar av skelettet som satt i ormen. ”Titanoboa” hette den och inte allt för förvånande finns inte den tretton meter långa och 1100kg tunga ormen längre. Den fanns inte heller på 1800-talet. Den slogs inte mot vikingar på 1000-talet och den bet inte Platon i bajan 300år f. Kr. heller.
Nepp, den här rackarn levde för typ 65 miljoner år sedan. 65 millar sen… Okej vad var det som hände på jorden just då? Inte heller så förvånande är att det var just den tiden av jordens 4.5 miljarder år långa liv då det garanterat var mest röj på ytan. Det var nämligen då dinosaurierna höll hov. Ormen som var stor som en buss och livnärde sig på krokodiler och jättesköldpaddor var alltså ingen big deal på den tiden. Den levde större delen av sitt liv under vatten (sann fakta) på grund av mindervärdeskomplex (jag förmodar).
Den tidsperioden var minst sagt flippad. Hur kan allt ha varit så överdrivet? Vad åt djuren på den tiden som gjorde att de blev tio meter höga? De måste ha vadat i toknäringsrik mat. Tristast var det för de djur som försökte hålla en diet genom att knapra blad och bark för de blev störst och fetast.
Och hur många dinosaurier fanns det totalt? Förmodligen inte lika många som det finns människor idag. Vilket jävla röj det skulle ha blivit i så fall. En långhals hade nog haft svårt att dra sig undan och gömma sig för att spendera lite tid med sig själv. Det skulle ha blivit ett konstant älgande och härjande helt enkelt.
Folk idag är väl i regel glada att vi inte levde på den tiden. Jag är inte så säker. Jag tror att om vi hade gjort det hade vi förmodligen varit 30 meter höga vid med. Vi hade gått med en T-rex i koppel, plockat några Titanoboa och lagt i en burk och gått och metat val.
Typ.

T

1 kommentar:

otto sa...

snyggt komponerat theoboy